Relatiebeheer Techniekonderwijs Fioretti College Stuur een e-mail
Menu
Vorige pagina

Lezing Peter de Winter, circulair en duurzaam bouwen

Begin december  gaf Peter de Winter (hoofdredacteur Eisma Bouwmedia) aan het docententeam Bouwen, Wonen & Interieur (BWI) van het Fioretti College een lezing over circulair en duurzaam bouwen.  Willen we met z’n allen succesvol participeren in een circulaire economie dan zal bij de bouwsector de knop nu echt om moeten. Niet straks of over een tijdje, maar nu. Want we kunnen morgen beginnen met circulair ontwerpen en bouwen.

Volgens Peter de Winter is haast geboden. De hoeveelheid kooldioxide (CO2) in de atmosfeer is vorig jaar gestegen naar een nieuw record meldde de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) onlangs. Er is dus nog geen sprake van een ommekeer in deze stijgende trend. Op de lange termijn zal de uitstoot zorgen voor klimaatverandering, zeespiegelstijging, verzuring van de oceanen en vaker extreem weer. Het is dus onvermijdelijk dat we een lijst gaan maken met bouwmaterialen die circulair bouwen in de weg staan. Die moeten we überhaupt niet meer toepassen.

Producentenverantwoordelijkheid
Elke producent zal zijn verantwoordelijkheid moet nemen en gaan nadenken over hoe hij kan aanhaken bij de circulaire economie. Bouwen met materialen die na verloop van tijd weer (her)gebruikt kunnen worden. In de praktijk heet dat producentenverantwoordelijkheid en dat is volgens De Winter meer dan een mooi scrabblewoord. Nadenken over een tweede of derde termijn voor de geproduceerde bouwmaterialen hoort er ook bij. Ook dat moet hij organiseren. Architecten kunnen producenten van bouwmaterialen daarbij helpen. Ze kunnen al ontwerpend meedenken over de vraag hoe bouwproducten zo toe te passen dat ze eenvoudig herbruikbaar zijn.

Razend snel
En bouwen kan circulair. Er zijn meer dan voldoende circulaire bouwmaterialen voor handen om huizen van te maken. Waar alternatieve ontbreken, gaan de ontwikkelingen razend snel. Wie op de afgelopen Dutch Design Week zijn ogen goed de kost gaf, kon zien hoe jong ontwerptalent hard bezig is nieuwe bouwmaterialen te ontwikkelen en fundamenteel na te denken over circulaire productiemethoden. Het is dus een kwestie van kansen zien en benutten en ook leerlingen al vroeg het besef meegeven dat zij hierin straks het verschil kunnen en moeten maken.

Bedankje voor Peter de Winter na afloop